2020-04-14 12:02:32• hírek • Bede Emőke

Drasztikusan visszaesett az autóeladások száma a járvány miatt

Kiértékelte a 2020-as év első negyedévének autópiaci eredményeit az autógyártók és -importőrök szövetsége: kiderült, az elemzett időszakban szignifikáns visszaesés tapasztalható a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Összességében 23,8 százalékkal csökkent a járműeladások száma, de márciusban ettől is nagyobb mértékű, mintegy 33 százalékos visszaesést jegyeztek.

A szövetség által közzétett elemzés szerint ez egyrészt az egyre szigorodó környezetvédelmi normáknak, másrészt a koronavírus-járványnak, illetve az ennek megfékezése érdekében bevezetett korlátozásoknak köszönhető.


Továbbra is a Dacia a legnépszerűbb

Az autómárkák közül toronymagasan kiemelkedik a Dacia, mely országszerte nem kevesebb mint 8019 új autót értékesített az első negyedévben. Második helyre a német Volkswagen került 3031 eladott autóval, harmadik helyen pedig a Renault áll 2587 darab eladott járművel. Ha azonban nem márkák, hanem modellek alapján szűrjük az adatokat, a legnagyobb számban a Dacia Logan kelt el, szám szerint 3 111 talált új gazdára az elemzett időszakban. Ezt követi a Dacia Duster 1990 értékesített autóval, majd némileg lemaradva, 1 642 eladott új autóval érkezik a márka Sandero nevű modellje is. Az élmezőnybe pedig már csak a Škoda Oktavia és Renault Clio fért be 1202, illetve 892 darab autóval.


Ezzel kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy az új autók minden szegmensében visszaesés tapasztalható, viszont a SUV-k csoportjának, azaz az utcai terepjáróknak első ízben sikerült megelőzni a kompakt autók csoportját. Az első negyedévben értékesített autók 39,4 százaléka ugyanis ebből a kategóriából érkezik, a C-szegmens pedig csak 33,9 százalékkal kullog utána.


Szatmár megyében is egyre népszerűbben a SUV-ok

Az autógyártók és -importőrök szövetsége által felvázolt tendenciák megyénkben is tetten érhetőek. Idén márciusban mintegy 818 autót jegyeztek forgalomba Szatmár megyében, mely mérsékelt visszaesést jelent a 2019-es adatokhoz képest, amikor még 841 személyautó érkezett megyénkbe.


Az év harmadik hónapjában bejegyzett 818 személyautó közül 24 vadonatúj volt és első alkalommal került regisztrálásra. Ezek között 10 utcai terepjárót is találunk: pl. Volvo CX90, Volkswagen Tiguan, Škoda Kamiq, Mitsubishi Eclipse Cross, Mercedes GLC 200 4Matic, Mazda CX-30, Hyundai Kona és Tucson vagy akár a Dacia Duster.


Ami pedig a használtautók kategóriáját illeti, továbbra is a Volkswagen áll az élen, melyből az elmúlt hónapban 208 darab érkezett megyénkbe, majd második helyen a BMW áll 80 modellel. A további német prémiummárkákat képviseli 74 személyautóval az Audi, majd érkezik a Ford 71 modellel. A Top5-ös lista végére pedig a Mercedes Benz került, mely márciusban 61-gyel gyarapította a Szatmár megyei autóparkjában a járgányok számát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: